MacBizz en Enroute verhelpen samen alle uitdagingen

Daar sta je dan als jongvolwassene. Doordat je een arbeidsbeperking hebt, kun je net niet meedraaien in de “normale” arbeidsmarkt. Ze noemen je een Wajongere en je krijgt van het UWV een uitkering. Eigenlijk wil je dat helemaal niet, want je zit barstensvol met talent en energie. Werkgevers kunnen juist heel veel aan je hebben en heel veel van je leren. Als je maar de kans krijgt en een beetje begeleiding.

Bennie is 23 jaar en werkt bij MacBizz. Samen met 12 collega’s beheert hij een computerwerkplaats, webwinkels en een gewone winkel. Bennie heeft een lichte vorm van autisme en hij is computerreparateur. Dat gaat hem goed af en hij is enorm gedreven in wat hij doet. Urenlang kan hij priegelen, zoeken en testen, totdat alles werkt en de computer gereed is voor verkoop. Bennie is blij dat MacBizz hem de kans heeft gegeven er te werken.

 

Op weg helpen

Alle begin is moeilijk. Dat geldt voor iedereen, dus ook voor Bennie. Soms lukt het werken in een gewone werkomgeving minder goed. Dan zijn er bijvoorbeeld teveel prikkels om geconcentreerd te kunnen werken. Of het is lastig onderscheid te maken tussen werk en privé. En soms moet een nieuwe of andere manier van werken worden aangeleerd. Het kan best lastig zijn je staande te houden en dan is het goed dat Renée er is.

Renée is de jobcoach van Enroute en zij begeleidt Bennie op de werkvloer. Renée kijkt, luistert, praat, adviseert, motiveert en helpt. Op een informele en betrokken manier geeft zij Bennie zelfvertrouwen en leert zij hem de vaardigheden aan die hij nodig heeft in het werk. Ze leert hem hoe de dingen gaan in een bedrijf. Hoe je je professioneel kunt opstellen. Ze leert hem uitdagingen aan te gaan en samen te werken.

Win-Win

De samenwerking tussen MacBizz, Enroute en het UWV leidt tot mooie dingen. MacBizz krijgt gemotiveerde mensen binnen, die uitstekend werk leveren, graag leren en bijna nooit ziek zijn. De jongeren worden zo lang als nodig is begeleid door de jobcoach. Daarnaast zijn er de nodige financiële voordelen, bijvoorbeeld als een werknemer niet voor de volledige loonwaarde kan werken.

 

Het UWV ziet graag de Wajongeren instromen in leuke banen en kan hiermee voldoen aan de overheidseisen voor re-integratie. Daarom betaalt het UWV de jobcoach, maar worden ook bijvoorbeeld ziektedagen vergoed.

En Bennie? Hij krijgt de kans om een carrière op te bouwen in een beschermde, aangepaste werkomgeving die volledig rekening houdt met zijn belemmeringen. Hij krijgt de ondersteuning die hij nodig heeft en hij heeft het naar zijn zin. Bennie is een tevreden mens.

MacBizz wordt als werkgever ook gecoacht. Want op enig moment zit de taak van Renée erop en moeten Bennie en MacBizz het samen doen. Want het is de bedoeling dat Bennie er een vaste baan krijgt.

MacBizz en Enroute

MacBizz verkoopt Apple-producten en is een echte specialist. Inruil, reparatie en refurbishing van Apple apparatuur doet MacBizz allemaal intern. Het bedrijf is afgelopen jaar gegroeid naar 12 werknemers, waarvan er 7 tot een bijzondere doelgroep behoren. Zij werken als technisch specialist, winkelmedewerker, programmeur of websitebeheerder.

MacBizz kiest er bewust voor om Wajongeren een kans te geven. Dit vraagt om aanpassingen, inspanning en geduld, want de groep vraagt altijd extra aandacht. Maar dat heeft het bedrijf er graag voor over. Enroute ondersteunt MacBizz met advies, werving & selectie en begeleiding op de werkvloer.

Bronvermelding: Enroute BV.